جیم - نان و ادب www.jeem.ir
نان و ادب
نگاهی کوتاه به پیوند نان با آداب و رسوم شهرهای مختلف کشورمان

نان و ادب

نویسنده : الهام حبشی

کافیست بگوییم نان تا احتمالا بپرسید کدام نان را می‌گویید؟ داستان نان در ایران به چند مدل محدود نمی‌شود که بخواهیم برایتان تند تند از آن‌ها نام ببریم. اگر می‌گویند فرانسه مهد پنیر است و حسابی انواع و اقسام مختلف پنیر در این کشور ذوق زده‌تان می‌کند، باید بگوییم در ایران هم انواع نان می‌تواند هوش از سر شما ببرد. نان‌هایی که هر کدام برای خود داستان مختص خودش را دارد، بگذارید برای نمونه برایتان از چند ده مدل نانی که در بین اقوام ایرانی مرسوم است، چند نمونه را در زیر بیاوریم و کمی درباره داستانش حرف بزنیم.

نان در دیار سعدی
با گرم شدن تنور ماه رمضان، شیرینی فروشی‌های شیراز هم بازارشان داغ داغ می‌شود. اما گرمی این بازار بیشتر به جهت شیرینی و البته نان مخصوصی است که مردم شیراز در این ماه تمایل بیشتری به خوردن آن‌ها دارند. نان خاص ماه رمضان در شیراز با نام «نان چاهی» معروف است و رسم است روزه را قبل از صرف هر چیز دیگری با این نان و فنجانی چای گرم باز کنند. شیرازی‌ها نان شیرین دیگری هم دارند، که مخصوص عید سال جدید است و قبل از سال تحویل باید آماده گردد. سنت قدیمی دیگری هم در میان این مردم صمیمی وجود دارد که در مراسم عقدکنان به غیر از پذیرایی‌های مرسوم، نان پنیر و سبزی هم هدیه می‌دهند.
نان در سفره قوچانی‌ها
هنوز هم در میان قوچانی‌های اصیل رسم دلچسبی وجود دارد که هنگام گستردن سفره هفت سین از مقداری نان تازه، ماست و گاهی نیمرو در کنار دیگر سین‌های معمول تدارک می‌بینند و مهمان را به خوردن آن دعوت می‌کنند. اگر در ایام نوروز و خصوصا در روزهای اول فروردین به منزل آشنایان قوچانی خود می‌روید، حتی اگر سیر هستید از خوردن حداقل یک لقمه نان امتناع نکنید که این برای میزبان اهمیت بسیار دارد و نخوردنش بی‌احترامی به نان و نمک صاحب‌خانه است. قوچانی‌ها در شب‌های عروس بران هم رسم متفاوتی دارند. پدر عروس هنگام خارج شدن دخترش از منزل پدری، قرصی نان را با پارچه‌ یا کیف کوچکی که از قبل تدارک دیده شده به کمر عروس جوان می‌بندد و او را راهی خانه تازه داماد می‌کند. رسمی که نماد برکت دادن به زندگی جدید است. البته انجام این رسم در بین دیگر اقوام هم به چشم می‌خورد. 
نان در نصف جهان
در آداب و رسوم مردم خوش لهجه اصفهان هم نکات جالبی در ارتباط با نان وجود دارد. یکی از گزینه‌های رایج در اصفهان برای نذری دادن، هدیه نان جو به همسایه‌ها و آشنایان خصوصا در ایام رمضان و نزدیک افطار است. همچنین اگر هنگام افطار به دیدن تازه داماد و عروسی می‌روند یا به خانواده یکی از این دو نفر سرمی‌زنند، حتما علاوه بر هدیه، مقداری میوه تازه و نان جو هم پیشکشی در نظر می‌گیرند.
نان چرب و شیرین یزد
نان چرب و شیرین که اصالتا برای شهرستان خاتم یزد است، بیشتر در زمان عید نوروز درست می‌شود. زنان هنرمند یزدی اغلب این نان را در خانه خود و با اجاق خانگی در تابه پخت می‌کنند. از قدیم الایام که هنوز ساخت شیرینی متداول نبود، یزدی‌ها این نان را به عنوان شیرینی عید استفاده می‌کردند. مردم گرم این دیار از این نان به عنوان سوغاتی محلی هم یاد می‌کنند. همین نان در کرمانشاه با نام «کاک» و در شیراز با نام «یوخه» تهیه می‌شود.
نظرات کاربران
کد امنیتی
پربازدیدتریـــن ها
پایان نامه

ننگارید، ننگارید!

٩٧/٠٥/٢٥
تلگجیم طلایی

تلگرام طلایی 547

٩٧/٠٥/٢٥
یادداشت

پسرم، زن نگیر!

٩٧/٠٥/٢٥
حکایت هفته

اندر حکایت ابوجارچی و پسر گمشده

٩٧/٠٥/٢٥
چهره هفته

علی صفری شهردار قزوین

٩٧/٠٥/٢٥
دات کام

چگونه بفهمیم تلگرام‌مان توسط دیگری خوانده می‌شود؟

٩٧/٠٥/٢٤
فتوچاپ

فتوچاپ 547

٩٧/٠٥/٢٥
ساختنیجات

جایی برای جوراب‌های کوچک و خانه به هم ریز

٩٧/٠٥/٢٤
آنتن

روش اختصاصی جیم در سوسک کشی!

٩٧/٠٥/٢٤
یادداشت

احیای تلویزیون با رشیدپور

٩٧/٠٥/٢٥
شاخ هفته

رازهایتان را حفظ کنید

٩٧/٠٥/٢٤
یادداشت

بالاخره بَدمَن داستان برنده شد

٩٧/٠٥/٢٤
«تنگه ابوقریب» را باید تماشا کرد نه فقط به خاطر سیمر‌غ‌ها و نه نفس‌هایی که 'گاهی در طول 90 دقیقه بند می‌آی

دلم دلتنگ تنگستان

٩٧/٠٥/٢٥
چرا تنگه ابوقریب به عنوان نقطه عطفی در سینمای دفاع مقدس کشورمان محسوب می‌شود؟

سدی که شکست

٩٧/٠٥/٢٥
کوتاه و مختصر درباره سازمان هنری رسانه‌ای اوج

ایستاده با اوج

٩٧/٠٥/٢٥
جارچی

جارچی 547

٩٧/٠٥/٢٥
یادداشت

ترین های نقل و انتقالات اروپا

٩٧/٠٥/٢٤
یادداشت

تنگۀ ایران

٩٧/٠٥/٢٥
نسخه جدید اندروید با ظاهر جدید و امنیت بیشتری منتشر شد

#Android_Pie

٩٧/٠٥/٢٥
معرفی 5 شخصیتی که دیدن بازی‌های‌شان در تنگه ابوقریب شما را غافلگیر خواهد کرد

شاخ‌های تنگه

٩٧/٠٥/٢٥