خوردن به سبک ایرانی- فرانسوی
جانونی

خوردن به سبک ایرانی- فرانسوی

نویسنده : الهام یوسفی

در این شماره جانونی، می‌خواهیم کمی خارجی‌طور به مقوله غذا خوردن نگاه کنیم و درباره پدیده‌ای به نام سبک غذاخوردن فرانسوی اطلاعاتی به شما بدهیم که نه به درد دنیای‌تان می‌خورد و نه آخرت. اگرچه که شما از صبح تا شب چیزهایی می‌شنوید و می‌خوانید و می‌بینید که ایضا به درد هیچ کجای‌تان نمی‌خورد، لذا... به قول معروف این هم روش! لابد در فیلم‌های فرانسوی شاهد بوده‌اید که چقدر آرام و طولانی پای سفره می‌نشینند و مدام در حال صحبت کردن و به قولی وراجی هستند، به طوری که اگر کسی ساکت بنشیند حتما میزبان و سایر مهمانان او را بی‌ادب و بی‌نزاکت خواهند دانست. دلیل این موضوع این است که فرانسوی‌ها به معاشرت و دیدارهای دوستانه و فامیلی بسیار اهمیت می‌دهند و در آداب و رسوم غذاخوردن‌شان تمایل دارند که معاشرت و تعامل و گفت‌گو اصل کار باشد و نه خوردن... تا حدی بر عکس ما ایرانی‌ها که تا به یک مهمانی و دورهمی دعوت می‌شویم می پرسیم: «حالا شام چی می‌دن؟» در فرهنگ فرانسوی واژه‌ای به نام «اُردور» و میز اردور وجود دارد که یک مرحله از پذیرایی قبل از غذای اصلی محسوب می‌شود. اردور در زبان فرانسه یعنی «بیرون از کار» یا «فرعی» و منظور غذاهایی مختصر و معمولا سرد و تفننی است که پیش از آوردن غذای اصلی برای سرگرم کردن مهمان‌ها روی میزی می‌چینند یا سر میز اصلی سرو می‌کنند تا مهمان‌ها در حین معاشرت، مشغول ناخنک‌زدن و مزمزه‌کردن هم باشند. جالب است بدانید که در ایران قدیم هم چنین رسمی وجود داشته و به آن می‌گفتند «پیش‌آرَک» و گاهی هم با عنوان «هوسانه» نامیده می‌شده. البته این رسم متعلق به زمان‌های «پیشا فست فودیسم» است و نه دوره‌ای که همان غذای‌ اصلی‌مان هم با عجله و ایستاده تناول می‌شود. البته در سایر فرهنگ‌ها هم چیزی شبیه هوسانه را پیدا می‌کنید مثلا در ترکیه یا کشورهای عربی به این غذاها «مزه» می‌گویند ولی در هیچ کجا به کیفیت فرانسه به این بخش از غذا خوردن اهمیت نمی‌دهند. به نظر نگارنده می‌توان چنین سنت خوب و نسبتا کم‌خرجی را در سفره‌های ایرانی زنده کرد، با درست کردن چند هوسانه خوشمزه و خوش‌رنگ می‌توان مهمان‌ها را در موقع گفت‌گو سرگرم و برای آوردن غذای اصلی آماده کرد. قسمت خوب و دوست‌داشتنی درست کردن پیش آرک این است که هر میزبانی به تناسب آن‌چه در خانه دارد و ذوق و سلیقه شخصی‌اش می‌تواند مهمان را غافل‌گیر کند. ساده‌ترین مدل پیش آرک، چیدن چند مدل از چیزهای ساده در یک سینی بزرگ است که در قدیم این مدل را آوردن «خوانچه» یا همان خوان و سفره کوچک می‌دانستند. این پیش آرک‌ها را می‌توانید در خوانچه‌تان قرار دهید: سیب‌زمینی سرخ کرده، نان و پنیر و سبزی، خیارشور، قارچ سوخاری، تخم مرغ سفت شده، ارده و ماست و چیزهای ساده دیگر... اما در دیگر کشورها رسم است که این چیزها را به عنوان پیش آرک، پیش مهمان بگذارند: کاناپه پنیر در فرانسه (تعجب نکنید، چیز خاصی نیست، همان پنیر است همراه مایونز و ماست و یک سری ادویه) پیاز تنوری و زیتون پروده در ایتالیا، اسفناج و ارده در ژاپن وخمیر باقالا در ترکیه و ...

نظرات کاربران
کد امنیتی