
قطار لوکس روسی روی ریلهای ایران
نویسنده : نجمه عرفانیانکم هستند کسانیکه سفر کردن را دوست نداشته باشند. خیلی از سفر دوستان که به هر بهانهای کوله و چمدان خود را بسته و راهی شهرها و کشورهای مختلف میشوند، مسافرت با قطار را چیز دیگری میدانند. حرکت ریتمیک و صدای دلنشین قطار بر روی ریلها لذت و آرامشی دارد که نگو! حد اعلای این نوع سفر وقتی اتفاق میافتد که قطار به جای وسیله، تبدیل به هدف شود؛ یعنی سوار بر آن از شهرها یا حتی کشورهای مختلف بگذری و فقط به تماشا بنشینی، روزها توقفی کوتاه داشته باشی و دوباره شبها در همان قطار بخوابی! این اتفاق در کشورهای مختلف بارها و بارها تکرار شده و یکی از گزینههای گران و لذت بخش برای توریستهاست. نمونهی جدیدش هم یک قطار گردشگری است که همین روزها از روسیه وارد خاک ایران میشود. این قطار که به «عقاب طلایی دانوب» معروف است
قطاری که عکسهایش هم کلی دل آدم را میبرد، 39 مسافر دارد با 38 خدمه. امکاناتش با یک هتل پنج ستاره برابری میکند که به همین خاطر به آن «هتلی روی ریل» هم میگویند. این قطار 13 واگنی به سبک اروپای قدیم ساخته شده و سفر با آن طبق قیمت تور پارسالش، چیزی بین 14 تا40 هزار دلار برای هر نفر آب میخورد.
اگر میخواهید از این قطارهای تفریحی بیشتر بدانید باید بگوییم قطارهای تفریحی یا گردشگری نوع سومی از قطارها هستند که در آنها خود در حرکت بودن و گردش کردن هدف است. بعضی از این قطارها سفرهایی نیم ساعته دارند که از منطقه جالبی در شهر یا روستا بازدید میکنند. در این قطارها دیگر نیازی به صندلی نیست و مردم از پنجره به تماشا میایستند. قطارهای لوکس و گردشی معمولا همان قطارهای قدیمیای هستند که با تعمیر و طراحی به سبک قرنهای گذشته، به وسیلهای هیجان انگیز برای سفر تبدیل میشوند.
بهترین قطارهای تفریحی در دنیا
قصری روی چرخ
این قطار آنقدر شیک و مجلل است که اسمش را گذاشتهاند «قصری روی چرخPalace on Wheels». این قطار هندوستانی یکی از ده قطار مجلل دنیاست که چهارده واگن دارد. هرکدام شامل چهارکوپه دو نفره با توالت و حمام اختصاصی است. هر کدام از واگنها بر اساس آداب و سنن یکی از حاکمان هندی تزئین شده است. قطار قصری روی چرخ در طول 8 روز به جاذبههای تاریخی و حیات وحش هندوستان سر میزند.
قطار دیگر هندوستان، قطار ماهاراجه است. هند قطار ماهاراجه را با 23 واگن و 5 سوئیت مجلل و چندتایی هم معمولی ساخته و شما را میبرد هندگردی!
راز بقای زنده با قطار آفریقایی!
در کنار کشور هفتاد و دو ملت، آفریقا به خاطر طبیعت وحش فوق العادهاش بهترین قطارهای توریستی را دارد. Geoff از معروفترین شرکتهایی است که به مسافران آفریقای جنوبی خدمات میدهد و به نسبت امکاناتی که در اختیار گردشگرها میگذارد قیمت چندان بالایی هم ندارد. قسمت بینظیر این قطار، سقف متحرک یا تراس تابستانی آن است که مسافران همینطور که روی صندلیها نشستهاند و دارند قهوه مینوشند، میتوانند طبیعت آفریقا را در اطرافشان ببیند یا لحظهی شکار حیوانات وحشی را با دوربین ثبت کنند!
لوکس ترین قطار دنیا
ونیس سیمپلون(VSOE) لوکسترین قطار دنیاست که به سبک قدیمی طراحی شده و از وسط کوههای آلپ میگذرد. این قطار سریع السیر شهرتش را مدیون کتاب «قتل در قطار سریع السیر شرق» آگاتا کریستی است. این قطار یک بار در سال از پاریس به استانبول میرود و در مسیرش از هفت کشور اروپایی میگذرد.
جا دار و راحت ترین قطار لوکس دنیا
برای خیلیها از جمله خود من سوال است که چطور میشود هفت هشت روز در قطار که کلا فضای تنگی دارد دوام آورد. فضای کم از محدودیتهای این وسیله تفریحی محسوب میشود اما طراحان همیشه سعی میکنند بیشترین دست و دلبازی را در اختصاص دادن فضا به خرج بدهند. یکی از نمونههای موفقاش، قطار تفریحی رواس ریل(Rovos Rail)، جادارترین و راحتترین قطار لوکس تفریحی است که البته مایه غرور آفریقا هم هست.
چه آدمهایی به ایران سفر میکنند؟
همه این حرفها سر همان قطاری بود که قرار است همین روزها از روسیه برسد. چه خوب میشود اگر ایران هم با این همه جاذبههای تاریخی و طبیعی دنبال چنین راههایی برای جذب گردشگر باشد. در ادامه شاید بد نباشد ببینیم این گردشگرانی که تا به حال به ایران سر میزدهاند چه کسانیاند.
طبق گزارشی که سازمان گردشگری جهانی منتشر کرده، ایران در بخش جاذبههای تاریخی و باستانی در جایگاه دهم و در بخش جاذبه های طبیعی در رتبه پنجم جهانی ایستاده است. ما در سال 1392 از بیش از چهار میلیون و نیم توریست میزبانی کردیم و در سال 93 از پنج میلیون.
اکثر گردشگرانی که راهی ایران میشوند از خاورمیانه و اروپا هستند. 50 درصد توریستهایمان مذهبیاند و به قصد شهرهای مشهد، قم و شیراز از کشورهای عربزبان وارد خاک ایران میشوند. دسته دوم که بیشتر از اروپا و آسیای غربی به کشورمان سفر میکنند سودای دیدن بناهای فرهنگی و تاریخی ما را در سر دارند. دسته سومی هم هستند که برای کارهای پزشکی میآیند سمت ایران و خودشان را به دست پزشکان حاذق ایرانی میسپارند، به اینها میگویند گردشگر سلامت. در این حوزه هم شهر مشهد در صدر جدول قرار دارد.
طبق محاسبه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، هر توریست حداقل یک هزاردلار برایمان به ارمغان میآورد اما متاسفانه ایران هنوز در زمینه تبلیغ در خارج از کشور ضعیف عمل میکند. کشورهایی که توریسم برایشان مهم است و از همین راه پولهای گزافی به کشورشان تزریق میشود، مراسم یاEventهای سرزمینشان را از 9ماه قبل در سایتها تبلیغ میکنند تا مردم از سراسر جهان به شوق شرکت یا مشاهده عیدها و رویدادهای فرهنگی راهی شوند. مثلا نمونهاش مراسم رقص سماع در قونیه که هر ساله به مناسب میلاد مولوی، عاشقان وکنجکاوان را دور هم جمع میکند. نمونه این مراسم درکشورخودمان عزاداریهای محرم و صفر، جشن گلابگیری در کاشان و خیلی از مناسبتهایی ست که در استانهایی مثل کردستان، گلستان و... اتفاق میافتد.