
با هزینه های خوابگاه چه کنیم؟
نویسنده : عطیه میرزاامیریبا اعلام شدن نتایج کنکور و توزیع دفترچه انتخاب رشته، خیلیها سخت درگیر انتخاب رشته خودشان یا اطرافیانشان هستند. اینکه چه رشتهای بخوانید و کجا بخوانید مهم است. این که در شهر خودتان باشید یا دورتر، مهم است. بعضیها کما فی السابق به زندگیشان ادامه میدهند و در کنارش به دانشگاه هم میروند و بعضیهای دیگر به دیار غربت میروند و از اتاق و تختشان دل میکنند و خوابگاهی میشوند. خوابگاه محلیست که آدم را در هر زمینهای رشد میدهد. خاطره میسازد و استقلال میدهد. علاوهبر این یاد میگیری با هر سلیقه و عقیدهای کنار بیایی و مهمتر از همه خرج و مخارج زندگیات را مدیریت کنی تا مبادا به بیپولی بخوری! زندگی در شهر دیگر و توامان دانشجو بودن، خاصیتی دارد که ناگهان بدون اینکه بدانی چه شد و چهکاری کردی، پولهایت غیب شوند. پس باید در مدیریت مالی تخصص ویژهای داشت. پس چه شمایی که این مطلب را میخوانی و میخواهی انتخاب رشته کنی، و چه شمایی که با بواسطه چند ترم زندگی در خوابگاه، با تک تک کلمات ارتباط گرفتهای؛ این مطلب را از دست ندهید. میخواهم تجربیاتم را در اختیارتان بگذارم تا بدانید چطور باید مهارت مدیریت مالی را کسب کنید.
غذای دانشگاه را دست کم نگیرید
درست است که همه از کیفیت نهچندان خوب غذاهای دانشگاه، ناله میکنند اما در واقع من هیچوقت گلهای در این زمینه نداشتم. غذایی که با یک سوم قیمت خریداری میکنیم مطمئنا شبیه غذای مادرمان نمیشود اما به پولی که میدهیم میارزد. اگر به نظرتان فلان غذا کم ادویه و بد طعم است میتوانید آن را بگیرید و خودتان به آن چاشنیهای موردنظرتان را اضافه کنید. هم به غذای موردنظرتان تبدیل شده و هم با قیمت خوبی شکمتان را سیر کردهاید.
قبل از خرید چند ثانیه فکر کنید
یکی از خصوصیاتی که اکثرمان داریم این است که وقتی داخل مغازهای میشویم پایمان سست میشود و هر چیزی که چشممان میبیند را میخواهیم. در آن موقع اصلا به حساب بانکیمان فکر نمیکنیم. اما وقتی کارت میکشیم و موجودی حساب برایمان اس ام اس میشود میفهمیم که ای دل غافل! با این مقدار پول کمی که برایمان باقی مانده باید تا آخر ماه دوام بیاوریم. این وسط یک مبلغ از دست رفته و یکسری جنس نهچندان بهدرد بخور روی دستمان مانده! پس قبل از خرید به این فکر کنیم که آیا خریدن این ضروری است یا صرفا هوس کردهایم آن را بخریم!
تعارف نکنید
در خوابگاه خیلی این اتفاق میافتد که کسی از اغذیه یا وسایلتان استفاده میکند و به روی خودش نمیآورد شما برای این چیزها هزینه کردهاید. تعارف را کنار بگذارید. یا به رویاش بیاورید که هزینهی چیزی که از آن استفاده میکند را بپردازد یا خودش آن را تهیه کند. تعارف کردن، بزرگترین ضربه را به دانشجوی خوابگاهی میزند و باعث میشود بقیه از این رفتار سو استفاده کنند!
کار دانشجویی، عار نیست
دانشگاه و خوابگاه پر است از کارهایی که فقط دانشجوها میتوانند آن را به عهده بگیرند. کافیست اول هر ترمی به مسئول فرهنگی، علمی یا هر مسئول دیگری مراجعه کنید و از او بخواهید لیست کارهای دانشجویی را در اختیارتان بگذارد. هر کدام را که میتوانید بهتر از پساش برآیید را بهعهده بگیرید و آخر هر ترم پول خوبی دریافت کنید که میتوانید روزی به زخمی بزنید. اگر هم توانستید اطراف خوابگاه یا دانشگاه، کاری پیدا کنید که مرتبط با رشتهتان است که چه بهتر!
تفریح حساب شده داشته باشید
بههرحال همهی دانشجویان به یک زنگ تفریح درست و حسابی نیاز دارند. پس برای تفریح هم برنامهریزی کنید. سایتهای تخفیف گروهی برای این کار به شما کمک زیادی میکنند. حواستان به آفرها هم باشد. مثلا سالهاست سینماها در روزهای سهشنبه نیمبهاست که میشود در این روزها با نصف پولی که روزهای دیگر میگیرند، هم کار فرهنگی انجام دهید و هم از این فرصت برای تفریح استفاده کنید!
کتابهای غیرضروری را نخرید
لازم نیست هرکتابی که اساتید معرفی میکنند را بخرید. خوابگاه پر از دانشجوهای همرشتهی شماست. اگر میبینید کتابی در آینده به دردتان نمیخورد و فایدهای برایتان ندارد، از بقیهی همرشتههایتان یا از کتابخانهها امانت بگیرید. اگر هیچکدام نداشتند میتوانید دستدوماش را پیدا کنید و با مقدار پول کمی آن را بخرید.
کتابهای غیرضروری را بفروشید
اگر بعد از پایان ترم متوجه شدید، کتابی را که ترم قبل خریدهاید در آینده خاک میخورد و استفاده نمیشود، میتوانید آن را به ترم پایینیهایتان بفروشید یا آن را به کتابفروشیهایی که خرید کتاب هم انجام میدهند بفروشید. با این کار هم فرد دیگری از آن کتاب استفاده میکند و هم شما پولتان هدر نرفتهاست.
از ترهبار و هایپرمارکتها خرید کنید
از ترهبارهای محله خرید کنید تا هم جنس قیمت مناسب به دستتان برسد و هم جنس تازه. علاوه بر این خریدهایتان را تکتک و کمکم انجام ندهید. این روزها در تمام شهرها یک هایپرمارکت خوب پیدا میشود که اجناساش را تخفیف بزنید و یا در ایام خاص پیشنهادهای خوب بدهد. خریدهایتان را لیست کنید و به سراغ هایپرمارکتها بروید.
بازکردن حساب بدون رمز دوم
حسابی باز کنید و هرماه مبلغی را، هرچند ناچیز به آن واریز کنید. در پستوترین نقطهی کیفتان آن را مخفی کنید. رمز دوم برای آن نگذارید تا مبادا از طریق اینترنت هم از آن استفاده کنید. اصلا سعی کنید فراموش کنید این کارت را دارید جز دو موقع: اول هرماه که قرار است پولی به آن واریز کنید و وقتیکه از لحاظ مالی به بنبست میخورید و مجبور میشوید سراغاش را بگیرید.