
ویدئو چک فوتبالی
نویسنده : علیرضا گرانپایههرچند داستان «کمک داور ویدئویی» یا به قول خودمان ویدئو چک در فوتبال برای خیلی از هواداران فوتبال ایرانی از بازی تیم ملی جوانان ایران و پرتغال در جام جهانی شروع شد ولی خب باید برای پیدا کردن اولین روز اجرا این قانون در فوتبال به 21 سپتامبر سال 2016 برگردیم. جایی که آژاکس آمستردام و ویلم تیلبورگ در ورزشگاه خانگی آژاکس به مصاف هم رفتند. داوران در یک کانکس خارج از ورزشگاه مشغول تماشا مسابقه به کمک دوربینهای پرتعداد تلویزیونی بودند، اولین قربانی، انور کالی بازیکن تیم ویلم بود، کسی که کارت زردش از طریق حرفهای کمک داور ویدئویی به قرمز تبدیل شد.
اینفانتینو انقلاب در ریاست فیفا را به 48 تیمی شدن جام جهانی و چند تغییر جزئی دیگر محدود نکرد. ورود تکنولوژی به بخش داوری فوتبال، یکی از مهمترین تصمیمات فیفا بعد از بلاتر به حساب میآید. تصمیمی که هر چند قرار است فعلا به صورت آزمایشی اجرا شود ولی اگر به سرانجام برسد، میتواند تحول بزرگی در ساز و کار یک مسابقه فوتبال ایجاد کند. کمک داور ویدئویی از سال بعد در بیش از 13 کشور اجرایی خواهد شد تا فیفا متوجه شود که به کمک این تغییر میتواند با ناداوریهای پرتعداد فوتبال مقابله کند یا خیر؟ میتواند مانع شود که از این به بعد کشوری به کمک دست مهاجمش (بخوانید تیری آنری؛ بازی فرانسه و ایرلند را به یاد بیاورید) مجوز حضور در جام جهانی را کسب کند؟ میتواند مانع از 300 اشتباه تاثیرگزار فصل گذشته لیگ انگلیس شود؟
بعد از تکنولوژی خط دروازه که به خوبی توانست مانع سوختن گلهای به تور نشسته شود، حالا فیفا پای 4 داور دیگر را به مسابقه فوتبال باز کرده است. 3 داور که داخل کانکسی خارج از محیط ورزشگاه مینشینند و تمام صحنههای بازی را با چندین دوربین مجهز با دقت بررسی میکنند و همچنین یک اپراتور که اگر او را هم جزئی از تیم داوری حساب کنیم، تکلیف 4 داور جدید مشخص میشود.
اگر برایتان سوال پیش آمده است که داوران داخل کانکس در چه حوزهای میتوانند به یاری داور وسط زمین برسند باید بگوییم که موارد دخالت کمک داور ویدئویی به 4 مورد خلاصه میشود. به ثمر رسیدن گل مردود، دادن کارت قرمز به بازیکنان، اعلام اشتباه ضربه پنالتی، عدم تشخیص صحیح داور برای جریمه یک بازیکن. پس اینطور نیست که داور وسط برای هر تصمیم کوچکی بخواهد از کمک داور ویدئویی استعلام بگیرد ولی خب آیا این محدودیت برای کم نشدن سرعت بازی فوتبال کافی است؟ البته این را هم بگوییم که خود داور وسط هم به کمک مانیتوری که در کنار زمین قرار گرفته است، میتواند صحنه آهسته تصمیمی که گرفته است را بازبینی کند.
به هر حال چیزی که مشخص است، هنوز برای قضاوت کردن در مورد تکنولوژی کمک داور ویدئویی خیلی زود است ولی خب بدون شک با اجرای این طرح اشتباهات داوری به کمترین میزان میرسد و این موضوع هر چند ظاهرا یک خبر خوب است ولی بدون شک از هیجان مسابقات این روزهای فوتبال کم میکند!