
بر خلاف قدیم که عینک زدن آن قدرها مورد پسند مردم نبود، حالا آن قدر مورد علاقه شده که نمیتوان اطمینان داشت همه کسانی که عینک میزنند واقعا چشمشان به عینک نیاز دارد؟! حتی این روزها مد عینک هم راهی بازار شده تا هر سال مردم به خرید یک نوع فریم، بدون توجه به مسائل دیگر و تنها به خاطر مد بودنش روی بیاورند؛ مدتی عینکهای مستطیلی و بدون فریم، مدتی عینکهای گرد و فریم مشکی، مدتی هم عینکهایی با فریم تیره.
اما مطلب مهمی که باید در نظر داشت این است که، عینک طبی مناسب دارای چه ویژگیهایی است و اصلا چه مدل عینک بیشتر به صورتتان میآید؟! یا اینکه به نسبت پولی که قصد پرداختش را دارید، امکان خریداری چه عینکهایی برایتان فراهم است؟! اگر قصد خرید عینک طبی دارید یا زود از فریم عینکتان خسته میشوید و زیاد اهل عوض کردنش هستید، خواندن این مطلب خالی از لطف نیست!
از آنجایی که بیش از هزار نوع عدسی وجود دارد و جنس فریمها هم طیف گستردهای را شامل میشود، در این مطلب سعی کردیم تعدادی از پر کاربردترینها را معرفی کنیم.
انواع عدسی در عینک های طبی
تجویز عینک در واقع به معنای تجویز یک جفت عدسی است که به ما در بهتر دیدن کمک میکند. قدیمترها که این فریمهای جور واجور امروزی نبود، عدسیها را با یک سیم مفتولی کنار هم نگه میداشتند تا خلق خدا بتوانند عدسیها را روی چشمشان نگه دارند، اسمش را هم میگذاشتند عینک! بعدها این فریمهای امروزی باب شد و شاید کمی کاربرد عینک را تغییر داد. اما با این حال هنوز هم بار اصلی سلامت چشم را عدسیها به دوش میکشند!
عدسیهای شیشهای: قدیمتر کاربرد بیشتری داشت اما در حال حاضر به دلیل شکست پذیر بودن آنها و خطر ورود شیشه به داخل چشم و همچنین سنگین بودن وزن این عدسیها، عدسیهای پلاستیکی ترجیح داده میشود. البته مزیتی که عدسیهای شیشهای به نسبت عدسیهای پلاستیکی دارد، این است که به نسبت عدسیهای پلاستیکی تصاویر را شفافتر نشان میدهد و در برابر خط خوردگی مقاومتر است.
عدسیهای شیشهای دو نوع دارند: ساده و فتوکرومیک. عدسیهای فتوکرومیک، نور خورشید را جذب میکند و با تیره کردن رنگ شیشهها شبیه به عینک آفتابی میشود.
عدسیهای پلاستیکی: به علت سبکی وزن شان و شکنندگی کمتری که دارند بیشتر مورد استقبال مردم قرار میگیرند. رایجترین نوع این عدسیها عبارتند از ساده، فتوکرومیک و آنتی رفلکس. عدسی فتوکرومیک پلاستیکی همان ویژگیهای عدسی فتوکرومیک شیشهای را دارد.
خانواده آنتی رفلکسها: در عدسیهای آنتی رفلکس، قطرههای آب روی سطح عینک خشک نمیشوند. تصاویر بدون انحنا دیده میشوند و پوشش EMI این عدسیها اشعههای الکترو مغناطیس را جذب میکند و شما هنگام کار با تلفن همراه یا رایانه خسته نمیشوید و دید بهتری دارید. این عدسیها نباید حرارت زیادی ببینند و فقط با دستمال مخصوص خودشان تمیزشان کنید.
یادتان باشد عدسیهای پلاستیکی هم معایبی دارند، از جمله اینکه زود خش میافتند، شفافیت شیشه را ندارند و مهمتر اینکه دارای تاریخ مصرفاند و حداکثر یک سال کارایی دارند.
عینکهای دو دید: شاید اطرافتان دیده باشید کسانی را که هنگام مطالعه عینکشان را عوض میکنند، این عوض کردن عینک ممکن است برای بعضی ناخوشایند باشد اما راه حلی برای این مسئله اندیشیده شده که مناسب این افراد است. عینکهای دودید به گونهای طراحی شدهاند که دو عدسی در یک عینک تعبیه شده و افراد تنها با داشتن همان یک عینک میتوانند هم مطالعه کنند، هم سایر کارهای روزمرهشان را انجام دهند.
متداولترین نوع این عینکها، عینکهای flat top هستند که دو عدسی در یک عینک قرار دارد. نوع دیگر این عینکها، عینکهای دودید خطی هستند که در آن عدسی با یک خط به دو قسمت تقسیم میشوند، قسمت بالا برای دید دور و قسمت پایین برای دید نزدیک.
در هر دو نوع، قاب عینک باید دارای ارتفاع کافی باشد ضمن اینکه ممکن است یک هفته طول بکشد تا به این عینکها عادت کنید. این عدسیها قیمتی بین 120 هزار تا 2 میلیون تومان دارند.
انواع فریم عینک
درصد زیادی از مردم هنگام خرید عینک بیش از هر چیزی به فریم عینک اهمیت میدهند، از رنگش گرفته تا شکل و اندازه و جنسش. در واقع فریم از آن دست ویژگیهاست که شانس خریده شدن یک عینک را بالا با پایین میبرد!
فریمهای پلاستیکی: اگر قصد خرید فریمهای پلاستیکی را دارید و از قضا اهل فریمهای رنگارنگ هستید ما فریم زیلونایت را به شما پیشنهاد میدهیم. این فریم لایههای رنگی مختلفی دارد و از جمله ویژگیهای مثبت دیگرش میتوان به سبکی وزنش اشاره کرد.
اما اگر به طور مشخص سبکی وزن مد نظرتان است پیشنهاد ما فریمهای پروپیونایت است، این فریمها وزن بسیار سبکی دارند و ضد حساسیتاند. همچنین ضمن داشتن شفافیت بیشتر، به نسبت سایر فریمهای پلاستیکی براقترند.
اما از جمله معایب فریمهای پلاستیکی این است که به مرور زمان در برابر نور خورشید رنگشان محو میشود، نسبت به فریمهای فلزی شکنندهترند و به راحتی میسوزند.
فریمهای فلزی: تعدادی از پرکاربردترین فلزات در صنعت عینکسازی عبارتند از تیتانیوم، فولاد ضد زنگ، فلکسون و آلومینیوم.
تیتانیوم علاوه بر مقاوم بودن در برابر خط خوردگی و لکهدار شدن، انعطافپذیری خوبی هم دارد، از نظر تنوع رنگ هم طیف گستردهای را شامل میشود. جنس آلیاژی و ترکیبی این فریم ارزانتر است. فولاد ضد زنگ مقاوم در برابر خوردگی و حرارت بالاست و ضد حساسیت است. اگر پوست حساسی دارید این جنس فریم برای شما مناسب است. فلکسون به فلز حافظهدار هم مشهور است. انعطاف پذیری بالایی دارد، ضد حساسیت و مقاوم در برابر خوردگی است. ضمن اینکه وزن سبکی هم دارد. آلومینیوم هم سبک، سخت و مقاوم است.
چه عینکی مناسب صورت شماست؟
شاید اگر ده سال پیش قصد نوشتن این مطلب را داشتم، اضافه کردن این بخش به مطلبم را چندان ضروری نمیدانستم اما از آن جایی که در حال حاضر بعضی از افراد عینک را برای تکمیل زیبایی صورتشان استفاده میکنند بدون اینکه چشمشان شماره خاصی داشته باشد، بحث در این باره جالب توجه به نظر میرسد.
- قابهای بزرگ و پهن: مناسب صورتهای ظریف نیست. چرا که در این حالت، صورت تحت شعاع بزرگی عینک قرار می گیرد و ممکن است جالب به نظر نرسد. این قاب را برای صورتهای بیضی پیشنهاد میکنیم. به صورتهای بیضی هر نوع عینکی میآید.
- قابهای مستطیلی: این قابها باعث میشود صورتتان گرد به نظر برسد. بنابراین استفاده از آنها را برای کسانی که صورت کشیده و باریکی دارند توصیه میکنیم.
- کسانی که بینی بزرگی دارند، بهتر است از قابهای high temple استفاده کنند. چرا که در این قابها دسته عینک به بالاترین قسمت لبه متصل میشود و نگاه مخاطب را به سمت بالا میکشد و از توجه به بینی باز میدارد!
- اگر هم از آن دست کسانی هستید که هنوز هم عینک زدن را نمیپسندید، میتوانید از عینک های بدون لبه یا به اصطلاح بدون قاب استفاده کنید که زیاد جلب توجه نکند.


