پادشاه خورشت ها فسنجان
طرز تهیه فسنجان به روایت نویسنده ای که عشق گردو است

پادشاه خورشت ها فسنجان

نویسنده : الهام حبشی

با چند متر فاصله از جمع حرکت می‌کنم و حواسم به گردوهایی است که روی درختان بالای سرم با وزش باد، تاب می‌خورند. به دنبال شاخه‌ای کوتاه، درخت‌ها را به سرعت از نظر می‌گذرانم تا شاید بتوانم با یک دست درازی کوچک، گردویی را شکار کنم. گردوهای تازه، پوسته‌ای سبز و آبدار دارند که اگر روی دست و بال‌تان بریزد، به سرعت رنگ پوست را سیاه خواهد کرد. اما من لجباز و شیفته‌تر از چیزی هستم که از سیاه شدن دست‌هایم بترسم و بی‌خیال گردوهای تازه بشوم. از روزی که به خاطر می‌آورم، علاقه‌ی ویژه‌ای به گردو داشتم. شیرینی‌های گردویی، کیک گردویی، شکلات گردویی و حتی بستنی گردویی هم برای من چیز دیگری بود. آدم‌هایی که از گردو خوش‌شان نمی‌آید یا بستنی سنتی را ساده می‌خورند یا از این هم عجیب‌تر آن‌هایی که گردو را از ترس آکنه زدن نمی‌خورند، برای من آدم‌های ناشناخته‌ای هستند. 

این‌ها را گفتم تا برای رسیدن به قشنگ‌ترین قسمت ماجرا ذهن‌تان را آماده کرده باشم و بگویم برعکس اغلب مردم که قرمه سبزی خورشت محبوب‌شان است، من فسنجان را بیش از هر خورشت ایرانی دیگری می‌پسندم. فسنجان را اگر چه با مغزهای متفاوتی مثل بادام، پسته و فندوق هم می‌پزند، اما فسنجانی که با گردو تهیه می‌شود، از بقیه فسنجان‌ها فسنجان‌تر است و به حق که سلطان دیگر خورشت‌ها است. شمال نشین‌ها این خورشت دلچسب را با گوشت پرند‌هایی مثل مرغابی و اردک می‌پسندند، که گوشتی چرب است و خورشت را حسابی به روغن می‌آورد. مردم گرم و خشک نشینی مثل ما بیشتر فسنجان را با گوشت مرغ، بوقلمون، گوشت قرمز قل قلی یا تکه تکه شده ترجیح می‌دهند.

هر آشپزی در پخت فسنجان سبک و سیاق مخصوص به خودش را دارد، بعضی‌ها گردو را آسیاب می‌کنند تا گردو حالتی خمیری داشته باشد و خورشت تیره‌تر از آب دربیاید و بعضی‌های دیگر دوست دارند گردو را زیاد نکوبند تا زیر دندان بیاید و لذت فسنجان را دو چندان کند. تهیه فسنجان برای دو تا سه نفر، با رنده و سرخ کردن یک گل درشت پیاز آغاز می‌شود، کمی بعد گوشت، گردو و زردچوبه را به پیازها اضافه می‌کنیم. آشپزهای خوش ذوق‌تر زغفران را جایگزین خوبی برای زردچوبه می‌دانند. بعد دو استکان آب سرد اضافه می‌کنیم تا با وارد آمدن شوک خفیفی به غذا، روغن گردوها خارج شود. گوشت که از خامی درآمد، یک تا دو استکان رب انار و اندکی نمک به خورشت اضافه می‌کنیم. اگر فسنجان را ملس می‌پسندید، در نیم ساعت پایان طبخ خورشت مقداری شکر اضافه ‌کنید و در صورتی که طرفدار ترشی هستید، بی‌خیال شکر شوید و از آب نارنج هم کمک بگیرید. پخت فسنجان نیاز به ظرفی خاص ندارد اما گیلکی‌ها طبق سنت‌های قدیم‌شان فسنجان را در گمج که ظرفی سفالی است می‌پزند و قطعه‌ای آهن مثل نعل اسب را هم در گمج قرار می‌دهند تا خورشتی تیره‌تر داشته باشند. بعضی آشپز‌های برای مقرون به صرفه در آمدن فسنجان از سیب، به، سیب زمینی و یا کدو رنده شده هم استفاده می‌کنند.

طبخ اولین فسنجان به معنای شکستن سدی است که هر آشپز تازه کاری با عبور کردن از آن وارد جرگه‌ی آشپزان خواهد شد. فسنجان شاهکاری است که کم‌تر کسی در مقابل خوردن آن مقاوت نشان خواهد داد. شاهکاری که من اعتقاد دارم وقت خوردنش باید برنج را در خورشت غرق و شناور کرد تا لذت چند برابر برد. فسنجان را همراه با برنج کته شده، شربتی از لیمو و نعنا، به همراه سیر ترشی و زیتون تازه، در کنار خانواده نوش جان کنید.

برچسب ها
خورشت فسنجان
طرز تهیه فسنجون
آشپزی سنتی قدیم
فسنجان اصیل گیلکی
رب انار
گوشت اردک و مرغابی
نظرات کاربران
کد امنیتی
فرانک باباپور
فرانک باباپور
٩٥/١٢/٢٦
٠
٠
یه روز بیا و این سدت رو برای بار چندم بشکن و برام فسنجون درست کن. کلا چندبار، کمتر از انگشتای یک دست، فسنجون خوردم و همه ش هم فک کنم غذای بی کیفیت سلف دانشگاه بوده :(
محبوبه عظیم زاده
محبوبه عظیم زاده
٩٥/١٢/٢٦
٠
٠
میشه اون روز منم باشم؟!:-D ;-)
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٦
٠
٠
سد یک دختر مشهدی " شله س" فرانک :)) اون سد رو شکستم " چشم " :))
...♥...سمانه صالحی...♥...
...♥...سمانه صالحی...♥...
٩٥/١٢/٢٦
١
٠
من هیچ وقت فسنجون دوس نداشتم ، تا اینکه پارسال با اصرار فراوون بقیه یه ذره ای خوردم ، فهمیدم همچین بدکم نیس و اینطور بود که من کم کم عاشق فسنجون شدم ، ( البته بستگی داره چجوری درست شده باشه ) ، خداییش بعضی وقتا فک میکنم میبینم من همه ی غذا ها رو دوس دارم ، ینی یه فسنجون دوس نداشتم که فهمیدم نه بابا اونم دوس...
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٦
٠
٠
فسنجون عشق است سمانه جون ^_^ ولی من خیلی غذا هست که دوسشون ندارم ولی میخورم به هر حال :))) ممنون از کامنت ^_^
محبوبه عظیم زاده
محبوبه عظیم زاده
٩٥/١٢/٢٦
١
٠
منم خیلی عشق گردوام! خاطرم هست یک بار داشتم میشکستم همسایه طبقه پایینمون اومد باهام دعوا کرد گفت اینقدر سر و صدا نکنننننننن. مرسی، اه! :-\ فسنجونم به نظرم غذای دوست داشتنی و دلچسبی :) مرسی ازت :)
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٦
٠
٠
ساعت چند گردو میشکستی؟ :ی آره .. غذا که نیست زندگیه ^_^
m.babaee
m.babaee
٩٥/١٢/٢٧
١
٠
دلمون آب شد با این مطالب:) با احترام به فسنجون، ولی واقعا قبول کنین قرمه سبزی جایگاه ویژه ای داره😁 ممنون از مطلب خوشمزه الهام بانو:)
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٧
٠
٠
فرانک امروز فسنجون درست کرده :ی تو هم فردا درست کن :ی نه دیگه فسنجون اول می باشد :)) ممنون مناجونم ^_^
NA30M :)
NA30M :)
٩٥/١٢/٢٧
١
٠
واااای فسنجووون فقطططط دست پخت مامانم و فقططططم با سینه مرغ... آخ که دلم آب افتاااااد =(
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٨
٠
٠
نه نه قبول ندارم ، فسنجون فقط با گوشت گرمز :ی البته قبول دارم که دستپخت مادر چیز دیگه ای هست ^_^
MasouM
MasouM
٩٥/١٢/٢٨
١
٠
واقعا فسنجون فقط با گردو... اونم تو گمج با رب انار فراوون... راجع به چیدن گردو ها از درخت هم باید بگم تجربش کردم :)))
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٨
٠
٠
راستش من فسنجونی که توی گمج پخته شده باشه رو تا حالا نخوردم ولی حدس میزنم که خوشمزه تر باشه ^_^ آخ که چقدر گردوی تازه خوشمزس ^_^
نیلوفر عیدی
نیلوفر عیدی
٩٥/١٢/٢٨
١
٠
من هیچی از آشپزی نمی‌دونم اما اونقدر خوشمزه نوشتی که آدم آرزو می‌کنه ای کاش سرآشپز و کدبانو می‌بود😍🙈
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/١٢/٢٨
٠
٠
قربونت عزیزم ^_^ یک مدت با خودت قرار بزار چیزای جدید درست کن، مثل همین اشپزی در ماگی که فرانک گفته بود یا مدلای مختلف ماکارونی درست کردن رو تست کن، بعد کم کم یک جوری میشی که هرچی هوس کنی سریع خودت دست به کار میشی برا درست کردنش حتی فسنجون ^_^
پربازدیدتریـــن ها
وعده‌های جنجالی تتلو برای ماه رمضان

وقتی تتلو ربنا می‌خواند!

٩٦/٠٢/٢٨
نرگس محمدی چطور راه محبوبیت را طی کرد

نرگس محمدی؛ از صداقت محض تا ازدواج

٩٦/٠٢/٣٠
طنزی پیرامون تبلیغات میدانی پرحاشیه شوراها

آرایش غلیظ طبیعیه!

٩٦/٠٢/٢٥
7 غذای خوشمزه لبنانی که باید امتحان کنید

بهترین غذاهای لبنانی چیست؟

٩٦/٠٢/٢٥
6 کاکتوس مختلف برای سلیقه‌های متفاوت

کاکتوس مناسب شخصیت شما کدام است؟

٩٦/٠٢/٣١
حاشیه‌های سفر ترامپ و ایوانکا به عربستان

چشم چرانی پر هزینه برای سعودی ها / طنز

٩٦/٠٣/٠١
طنزیات

سخن بزرگان در باب انتخابات

٩٦/٠٢/٢٦
بنیامین از آمریکا و مقصود از افغانستان از زبان و ادبیات فارسی می‌گویند

عشق فارسی

٩٦/٠٢/٢٥
نگاهی به خلاء یک برنامه تخصصی موسیقی در تلویزیون

نود موسیقی؛ مگه داریم؟ مگه میشه؟!

٩٦/٠٢/٢٧
کاش سوزن بودم و یک روز پیدا می شدم

ذهن زیبا؛ گلچینی از تک بیت ها و اشعار ناب (27)

٩٦/٠٢/٢٧
چگونه زندگی شادتری داشته باشیم؟

10 عادت اشتباه که دشمن شاد بودن است

٩٦/٠٢/٢٨
وقتی کنسرت می‌شود اوج خواسته فرهنگی ما

ما مردم قانع!

٩٦/٠٢/٢٦
برای راه انداختن یک کسب و کار اینستاگرامی چه باید کرد؟

دکان اینستاگرامی

٩٦/٠٢/٣٠
یادداشت

رای می‌دهم چون...

٩٦/٠٢/٢٨
بررسی ویژگی های نسخه جدید تلگرام از سیر تا پیاز

با شعبده جدید تلگرام آشنا شوید، امکان ارسال پیام ویدئویی

٩٦/٠٢/٣٠
نگاهی طنز به آخرین شاخ شکنی عباس جدیدی در شورای شهر

شاخ بازی به سبک جدیدی / طنز

٩٦/٠٢/٣١
وقتی رای نیاوردن سلبریتی ها کیفورمان می کند

نه به شهرت

٩٦/٠٣/٠١
معرفی فیلم «برادرم خسرو» نخستین ساخته احسان بیگلری

برادرم خسرو یا برادرم قابیل؟

٩٦/٠٣/٠١
نسخه تحت وب اینستاگرام را تسخیر کنید

چطور با مرورگر کامپیوتر در اینستاگرام پست بگذاریم

٩٦/٠٢/٢٦
بررسی تغییرات احتمالی نیمکت مربیگری تیم‌های لیگ برتری در روزهای آینده

نیمکت داغ

٩٦/٠٢/٢٧
تبلیغات
تبلیغات