مستند چهار قسمتی غذاهای پخته شده
دستپخت مایکل پولان را حتما ببینید

مستند چهار قسمتی غذاهای پخته شده

نویسنده : الهام حبشی

ما همیشه برنامه‌های آشپزی را نگاه می‌کنیم، آموزش طبخ بسیاری از غذاها را یادداشت می‌کنیم ولی هیچ وقت فرصت چشیدن آن‌ها را پیدا نمی‌کنیم، چرا که نمی‌پزیمشان. تا به حال به این فکر کرده‌اید چطور شد که ما آدم‌ها دیگر مثل پدربزرگ و مادربزرگ‌هایمان رغبتی برای آشپزی کردن نداریم؟ چرا آشپزی برایمان یک امر زمان گیر و بی‌هوده شده؟ چرا ترجیح دادیم کمتر در آشپزخانه باشیم و بیشتر مشتری رستوران‌های شهر باشیم؟ احتمالا دلیلش این است که ما ناخواسته فریب حرف‌ها و تلقین‌هایی را خورده‌ایم که به ضرر زندگی، شادی و سلامتی خودمان است و به سود جیب شرکت‌های بزرگی به نام صنعت غذا. در این مطلب قصد معرفی سریال مستند جذابی را داریم که سعی داشته گره از تمام این مسائل باز کند. سریال مستندی که اخیرا از صدا و سیما پخش شد اما دیده نشد. 

 

پختن

مستند 4 قسمتی «غذاهای پخته شده» به کارگردانی الکس گیبنی که ساخت سال 2016 است، تا کنون موفق به دریافت امتیاز 8.3 از سایت IMDB شده. در این سریال مستند «مایکل پولان» نویسنده  کتاب پرفروش دنیا از جمله: «بحران همه چیز خواری»، «آرزوی گیاهخواران» و «غذاهای پخته شده» به نقاط مختلف جهان، مثل هند، مراکش و آمریکا سفر کرده و در کنار آشپزهای معروف دنیا هنر آشپزی سنتی را فرا گرفته است. «مایکل پولان» که در مجله تایمز به عنوان یکی از 100 شخص تأثیرگذار سال 2010 معرفی شده است، در این مستند از شیوه صحیح پخت غذا، کلک‌های کارخانه‌جات بزرگ و نهایتا در 4 فصل خاک، آب، هوا و آتش که زندگی انسان را دگرگون کرده‌اند می‌گوید.

مستند پختن

 

آتش

همه می‌دانیم که طعم گوشت کبابی روی شعله‌ی گاز هرگز به خوبی آن مزه‌ای نیست که گوشت کبابی روی زغال و چوب می‌دهد. در واقع روش باربکیو آمریکایی، بهترین روش کباب کردن هر نوع گوشتی است. اما دلیل این طعم خوبی که گوشت باربکیو شده در آتش و دود چوب می‌گیرد از چیست؟ در واقع گوشت، هنگام حرارت دیدن مولکول‌های چربی زیادی را از دست می‌دهد. این مولکول‌ها اگر روی زغال یا شعله‌ی خالی گاز چکه کنند هیچ اتفاق خاص رخ نخواهد داد. حالا کافی است در میان زغال‌ها قطعه‌ای چوب، دقیق زیر گوشت بگذارید. این جا است که اتفاقات هیجان انگیز یواش یواش رخ می‎دهند. چربی گوشت روی چوب چکه می‌کند و همراه سلول‌های چوب شروع به سوختن می‌کند. دود حاصل از سوختن چوب، به خورد گوشت می‌رود و باعث خوش طعم شدن گوشت می‌شود. این یعنی، لذت چند برابری که گوشت‌های باربکیو دارند در واقع مزه‌ی چوبی است که با گوشت کبابی عجین شده است. در مستند «آتش»، شیوه‌های اخلاقی و غیر اخلاقی پرورش و سلاخی حیواناتی که می‌خورید را تماشا می‌کنید. این مستند که در استرالیا و آمریکا ضبط شده است، یکی از جذاب‌ترین قسمت‌های مستند پختن به حساب می‌آید.

مایکل پولان

 

آب

نسل قدیم، نسل آشپزی اختیاری بودند، آشپزی با توجه. نسل قدیم با علاقه آشپزی می‌کردند و از لحظه‌های آماده کردن یک خوراکی خوشمزه حظ می‌بردند. قابلمه نماد خانه بود، نماد دور هم جمع شدن، هماهنگی و باهم بودن، اما حالا خبری از آن‎ همه شور و شوق نیست. آب، این مایع حیات بخش به غذاها زندگی می‌دهد، آب با نرم کردن گوشت، حبوبات و گیاهان آن‌ها را برای ما زنده می‌کند. آب روند طولانی جویدن را کوتاه می‌کند و مزه‌های جدیدی از خوراکی‌ها به دنیا می‌آورد. در مستند جذاب «آب» به هندوستان سفر خواهید کرد و جز به جز سیستم هوشمند غذای خانگی هندی‎ها را خواهید دید. سیستمی که کمک کرده تا مردم هند کمتر سراغ غذاهای مضر رستوران‌ها بروند. از تبلیغات گسترده‌ای خواهید شنید که چطور دقیق و زیرکانه انقلاب فیمنیستی را پایه‌ریزی کرده‌اند. چطور با برنامه‌ریزی مردم را از آشپزخانه‌ها بیرون کشده‌اند و پشت میزهای خوش رنگ و لعاب فست فودها نشانده‌اند. تبلیغاتی که از برچسب مواد اولیه روی خوراکی‌های خود حرفی نمی‌زنند، از اینکه شما در قفسه آشپزخانه‌تان شربت ذرت و مونوگلیسیرید ندارید، از اینکه توی این همبرگر و نوشابه لعنتی چه ریخته‌اند که معتادش شده‌ایم؟!

مستند آب مایکل پولان

 

هوا

«هوا» مرموزترین عنصر حاضر در غذاها است. به یک قطعه حجیم از نان فانتزی یا کیکی تازه نگاه کنید. این کیک چند ساعت پیش تنها حجمی کوچک، با طعم و بافتی غیرقابل خوردن بوده است. این هوا است که باعث پف کردن خمیر می‌شود. هوا است که از مشتی آرد، آب و نمک، نان اصلی ترین بخش سفره‌ بشر را می‌سازد. هوا مزه‌ها را بهتر انتقال می‌دهد، به همین علت است که همه ما کیک را به بیسکویت ترجیح می‌دهیم. نان محصول تمدن آدمیزاد از ابتدای خلقت است. در کشور مراکش رسم بر این است که مردم صبح به صبح خودشان خمیر مورد علاقه‌شان را که حاوی مواد مغذی و سبوس است را به عمل می‌آوردند و سپس خمیرها را تحویل نانوای محل داده و نان شخصی خودشان را دریافت می‌کنند. در مستند «هوا» از ارزش نان در سیاست و روابط کشورها خواهید دانست، از شورش‌ها و انقلاب‌هایی که از نان شروع شده‌اند. از دانه‌های ساده‌ی گندم که قدرتی مافوق تصور دارند.

مستند پولان

 

خاک

در بین خوردنی‌ها خوراکی‌هایی خاص وجود دارند که می‌شود آن‌ها را در تمام ایام سال پیدا کرد. خوراکی‌هایی که هرگز خراب نمی‌شوند و تاریخ انقضایشان بدون هیچ‌گونه افزودنی بسیار طولانی است. خوراکی‌هایی که آن‌ها را در محیط‌هایی مثل غار یا زیر زمین مخفی می‌کنند تا خودشان خود به خود وارد فرایندی به نام «تخمیر» شوند. در کشور کره، غذای محبوب و معروفی به نام «کیم چی» با تنوعی بسیار زیاد وجود دارد. «تخمیر» هویت ساز بسیاری از غذاهایی است که می‌خوریم. «تخمیر» فعل و انفعالات باکتری‌های فراوان و کوچکی است که در خوراکی‌های ما زندگی می‌کنند. در بهترین شکلات‌هایی که می‌خوریم، شکلات کاکائویی، در مرغوب‌ترین پنیرهای دنیا و در نان‌های درجه یک. «لویی پاستور» ما را با بخش نفرت انگیز باکتری‌ها آشنا کرد اما امروزه باید بدانیم بدون وجود باکتری‌های موجود در غذا، بدون باکتری‌هایی که در بدن‌مان زندگی می‌کنند، آدمیزاد یک روز هم دوام نخواهد آورد.

مستند مایکل پولان

برچسب ها
مستند پختن
مستند چهار قسمتی پختن
مستند مایکل پولان
مستندهای مایکل پولان
مستند پختن پولان
نظرات کاربران
کد امنیتی
STONY
STONY
٩٧/٠١/٢٦
٢
١
مامانمم همیشه میگن روی چوب طعم غذا بهتره :)) در مورد برنامه های آشپزی ام که :| ... هوام موثره؟چه جالب 0_o مستندشو از تیوی پخش نمیکنن احیانا؟؟؟چن وقت پیش یه مستند مشابه دیدم یه یارو که خیلی شبیه این آقاهه بود سفر می کرد به کشورای مختلف و طرز پختشونو رصد می کرد خیلی باحال بود.. شایدم همین بوده اصن :/ دستت مرسی الهام بانو :)
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٧/٠٢/١٠
٠
٠
آره ولی چون حیف چوبه میشه فقط یک تا چند تا قطعه کوچیک دقیق زیر گوشت گذاشت، بخش هوا بیشتر توی تخمیره. حتما مستندش رو ببین واقعا جذاب بود. ما خانوادگی نگاه میکردیم. کلی نکات جذاب و بخش های جالب داره. راستش من ندیدم از تلویزیون. احتمالش هست که بزاره ولی ممکنه خیلی از بخش ها حذف بشه. مثلا قسمت اولش فقط از گوشت خوک استفاده می کردن و قشنگ همه چیو نشون میداد. خواهش میکنم عزیزم
لیلی
لیلی
٩٧/٠٢/٠٧
١
٠
فهمیدن چگونگی خوش طعم شدن غذا به کمک علم نه کمک بقیه که شد و نشد زیاد داره.
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٧/٠٢/١٠
٠
٠
راستش درست متوجه منظورت نشدم لیلی جان ولی اگر درست فهمیده باشم آره شد و نشد توی درست کردن غذاها زیاد هست :)
پربازدیدتریـــن ها