
هنوز دریا پیکر سوختهی فرزندان ایران را پس نداده که خبر رسید این بار برف و مه و کوهستان دندان برای دریدن جان مردم ما تیز کردهاند. هواپیمای شرکت آسمان با 66 مسافر، امروز برای آخرین بار از باند فرودگاه مهرآباد تهران بلند شد و هرگز به مقصد نرسید.
ماجرای تلخ امروز چه بود؟
«هواپیمای تهران - یاسوج سقوط کرد». این تیتر خبر اتفاق تلخ و غمانگیزی است که همین امروز صبح رخ داد و برای چندمین بار از ابتدای سال 96 مردم ایران را پریشان خاطر کرد. هواپیمای 25 ساله «ای تی آر»، امروز ساعت 8 صبح از باند فرودگاه مهرآباد تهران بلند شد. هنوز 50 دقیقه از پرواز این هواپیما با 66 مسافرش نگذشته بود، که در حوالی منطقه سمیرم از رادار خارج شد. به گزارش مردم محلی منطقه سمیرم صدای مهیبی از برخورد هواپیما با کوه دنا شنیده شد و پس از وقوع این حادثه هواپیما به دامنه کوه سقوط کرد. متاسفانه با وجود اعزام نیروهای کمکی و امدادی هنوز لاشهی هواپیما پیدا نشده و ماموران در تلاشاند تا مکان این هواپیما را دقیق شناسایی کنند.
سوانح مرگ بار هوایی ایران
از زمان تاسیس فرودگاهها و ورود صنعت هواپیمایی در ایران، سوانح متعددی برای هواپیماها رخ داده است، که از میان آنها 17 حادثه مهمترین بوده و به کشته شدن مسافرین منجر شده. البته با در نظر گرفتن حادثهی تلخی که امروز اتفاق افتاد، تعداد این سوانح به عدد 18 تغییر پیدا کرد. مرگ بارترین حادثه هوایی که در ایران رخ داده به سال 1367 بازمیگردد. در این حادثه یک ایرباس با 290 مسافر در خلیج فارس مورد حمله ناو آمریکایی قرار گرفت. سانحه دیگری که کمترین کشته را به خود اختصاص داده متعلق به سال 1384 است. بوئینگی که در فرودگاه مهرآباد تنها دو کشته برجای گذاشته است.
سوانح هوایی چه زمانی رخ میدهند؟
طبق گزارش شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، 25 درصد سوانح هنگام فرود هواپیماها رخ دادهاند. 12 درصد آنها روی باند، 12 درصد دیگر هنگام بلند شدن از باند فرودگاه، 11 درصد هنگام حرکت نهایی به سوی باند اصلی، 10 درصد هنگام رسیدن به اوج پرواز، 10 درصد دیگر هنگام حرکت اولیه به سمت باند، 8 درصد هنگام حرکت در ارتفاع، 8 درصد هنگام ارتفاع گیری و 4 درصد زمان کاهش ارتفاع گیری رخ داده است.
کشورهای رکورد دار در سوانح هوایی
تقریبا هر ساله در کشور ما سوانح هوایی رخ میدهد اما با این حال هنوز در لیست 10 کشوری که بیشترین سوانح هوایی را دارند، قرار نگرفتهایم. آمریکا، روسیه و برزیل از سال 1945 تا 2015 رکورد دار این گونه حوادث تلخ بودهاند. با این وجود باید این نکته را هم در نظر بگیرید که خیلی از کشورها تا مدتها اصلا خطوط هوایی نداشته اند و از صنعت هواپیمایی محروم بودهاند، غیر از این تعداد پروازهای بعضی از کشورها که سوانح هوایی زیادتری داشتهاند نسبت به دیگر کشورها بیشتر بوده است.
ترینهای سانحه هوایی
سالهای 2012 و 2009 میلادی به ترتیب امنترین سالهایی بودهاند که در آنها سوانح هوایی کمتر رخ داده است. با این وجود در سال 2012، 11 سانحه با 224 کشته و در سال 2009 ، 21 سانحه با 627 کشته به ثبت رسیده است. مرگبارترین سال سفرهای هوایی هم متعلق به سال 1972 است. در این سال 2429 نفر در سوانح هوایی جان شیرین خود را از کف دادهاند. در این بین فاجعهبارترین سانحه هوایی در سال 1977 به علت برخورد دو بوئینگ غول پیکر با 747 مسافر در باند جزیره «تنریف» اسپانیا رقم خورده است. این حادثه 583 کشته برجای گذاشته است.