معجزه میرزا قاسمی
نگاهی تاریخی و خوشمزه به میرزا قاسمی؛ یک غذای اصیل شمالی

معجزه میرزا قاسمی

نویسنده : مریم نیک‌پور

 

مادر بزرگم یک گیلانی اصیل است، هنوز هم که هنوز است وقت کار، مثل زن‌هایی که به بیجار می‌روند، کمرش را چادر می‌بندد و دو گوشه روسری را بالای سرش گره می‌زند. او مثل تمام زنان شمالی دست پخت بی نظیری دارد که به عطر سیر و برنج آغشته است. چند روز پیش از نمایشگاه صنایع دستی یک گَمَج خریده بود، نمی‌دانید چه ذوقی داشت، حداقل بیست تا گمج کوچک و بزرگ در آشپزخانه‌اش پیدا می‌شود. ظرف‌های سفالی خوش رنگی که داخل آن را لعاب داده‌اند تا تحمل گرمای اجاق را داشته باشد و غذا در آن ته نگیرد. گمج در اندازه چیزی بین قابلمه و ماهیتابه است. یعنی به نسبت قطر دهانه، نه مثل قابلمه بلند است و نه مثل ماهیتابه کوتاه. برای همین، هم می‌شود در آن آش و برنج و خورش پخت، هم می‌شود انواع سرخ کردنی‌ها مثل قرمه و بادمجان و شامی را تهیه کرد.

گمج؛ ظرف اصیل پختن میرزا قاسمی

مادر بزرگ از قابلمه‌های سرامیک، گرانیتی و تفلون متنفر است، همیشه می‌گوید هر چقدر هم این تکنولوژی پیشرفت کند هیچ چیزی جای گمج‌های سفالی رشت را نمی‌گیرد، اصل غذا را باید در آن پخت ومن هم ته دلم با مادربزرگ موافقم، طعم اصیل، ظرف اصیل هم می‌خواهد.

از اصل ماجرا دور نشوم، در بین تمام غذاها، میرزا قاسمی مادر بزرگ چیز دیگری‌ست و راستش من هر کاری می‌کردم میرزا قاسمی‌هایم مثل مادر بزرگ نمی‌شد. بارها زیر نظرش می‌گرفتم، حتی میزان دقیق ادویه هم دستم آمده بود، اما میرزا قاسمی او چیز دیگری بود. آخر کار یک روز یواشکی، یکی از گمج‌هایش را به خانه آوردم و در آن میرزا قاسمی پختم. فکر می‌کنید چه شد؟ معجزه! عطر میرزا قاسمی اصیل از آشپزخانه بیرون زد و در آپارتمان پیچید، با شیطنت از درز در خانه چند همسایه رد شده بود تا به هوس‌شان بیندازد. آن روز من بهترین میرزا قاسمی عمرم را پختم. بادمجان‌ها را برعکس بقیه روی گاز نپختم، بلکه روی منقلی پر از ذغال خوب کبابی‌شان کردم، تمام مدت بالای سرشان ایستادم، آخر بادمجان درست مثل پسربچه شیطانی می‌ماند که از مدرسه تعطیل شده، تا از او غافل شوی یک آتشی می‌سوزاند، یا یک طرفش می‌سوزد و آن طرف دیگر خام می‌ماند، یا پوستش می‌ترکد. سیر را هم خرد نکردم، سیر خرد شده خوب به خورد بادمجان نمی‌رود، یک گوشه کز می‌کند و به دل غذا نمی‌شیند، سیر را باید له کرد و بعد با بادمجان‌هایی که از سر حوصله کم‌کم پوست‌شان را کنده‌ایم، و حالا خورد شده‌اند، کوبید؛ آن هم با گوشت کوب دستی. اصلا آدم‌هایی که میرزا قاسمی را با گوشکوب برقی له می‌کنند، درک نمی‌کنم؛ این کار مرگ میرزاقاسمی است. مطمئنم اگر محمد قاسم خان والی گیلان و مخترع میرزا قاسمی می‌دانست عده‌ای می‌خواهند 150 سال بعد با گوشت‌کوب برقی غذای محبوبش را مهیا کنند، هیچ وقت این غذای لذیذ را درست نمی‌کرد و به دربار شاه قاجار نمی‌برد تا او با خوردنش یک دل نه صد دل عاشق این غذا شود و نام میرزا قاسم خان را بر آن بگذارد.

خلاصه بادمجان و سیر را کوبیدم، توی گمج را کمی روغن زدم و چهل دقیقه بادمجان و سیر را با زردچوبه و نمک و فلفل سرخ کردم. در میرزا قاسمی اعلا زردچوبه را باید دو و نیم برابر باقی ادویه‌ها ریخت، چرا که میرزا قاسمی رنگ و رویش را به آن مدیون است. وسط گمج را به اندازه یک دایره خالی کردم و  بادمجان‌ها را با کفگیر در کنار آن جمع کردم، تخم مرغ را توی همان دایره شکستم و با رعایت مرز بین بادمجان و تخم مرغ، آن را آن‌قدر هم‌زدم تا تبدیل به گوله‌های کوچک شد، بعد با بادمجان‌ها مخلوط‌شان کردم و معجزه زمینی خودم را رقم زدم. ما اهالی شمال میرزا قاسمی را با برنج ایرانی کته شده می‌خوریم ولی در خیلی از شهرها آن را با نان داغ و تازه می‌خورند که هر دو حالت آن بسیار لذیذ است و می‌چسبد.

نگاهی تاریخی و خوشمزه به میرزا قاسمی یک غذای اصیل شمالی

پ.ن: برای پختن یک میرزا قاسمی اصیل شما به بادمجان، سیر و تخم مرغ نیاز دارید. به اندازه هر دو نفر یک بادمجان نیاز دارید و سه حبه سیر، و به اندازه هر دو بادمجان یک تخم مرغ، اگر گمج نداشتید می‌توانید از ماهی‌تابه هم استفاده کنید، یا اگر حوصله کبابی کردن بادمجان‌ها روی ذغال نبود می‌شود از شعله پخش کن اجاق گاز خانه هم استفاده کرد اما نباید انتظار یک میرزا قاسمی بی‌نظیر را داشته باشید.

برچسب ها
تاریخچه میرزا قاسمی
گمج چیست
دستور پخت میرزا قاسمی اصیل
لذت آشپزی
نظرات کاربران
کد امنیتی
f.farzad
f.farzad
٩٥/٠٩/٠٢
٠
٠
واااای دختر دهنمو آب انداختی :)...من میرزاقاسمی رو از از یکی از برنامه های آشپزی یاد گرفتم و واقعا غذای خوشمزه و البت آسونیه...چه عکسای زیبایی^_^ دست گلت مرسی...
مریم نیک پور
مریم نیک پور
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
یکی از محبوبترین غذاهای خونه ما هم هست :) خیلی خوبه
ساده
ساده
٩٥/٠٩/٠٢
١
٠
لازم به توضیحه که شما می تونید سرویس بیست پارچه ی گمج رو با ارسال پیامک دویست هزارتومن ارزونتر خریداری کنید خخخ
f.farzad
f.farzad
٩٥/٠٩/٠٢
٠
٠
خخخخخخ
f.farzad
f.farzad
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
خخخخخخ
مریم نیک پور
مریم نیک پور
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
نگاه کنین تو رو خدا با یک سایت فرهنگی چیکار میکنین:| خخخ
t.m
t.m
٩٥/٠٩/٠٢
١
٠
میرزاقاسمی.. اصن فوق العادست..اصن بادمجون خعلی خوبه..تو هر غذایی باشه؛ عالیه
مریم نیک پور
مریم نیک پور
٩٥/٠٩/٠٣
١
٠
به به سلام تی ام خودمون کم پیدایی دختر اره عالیه واقعا
m.shiezadeh
m.shiezadeh
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
چقدر جالب! نمی دونستم شمالی ها میرزا قاسمی رو با کته می خورن! :))) گمج ها هم منو یاد این دیزی های سنگی کنار کوهسنگی انداخت! به اندازه گمج های تو ، برای من نوستالژی محسوب میشه / مطلب خیلی خوبی بود :) / کی بیایم میرزا قاسمی بخوریم؟ :دی
مریم نیک پور
مریم نیک پور
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
تو دو سو من نیگا کن تو میرزا قاسمی نخوردی؟ خخخ/ خواهش میشه اتفاقا اون دیزی سنگی ها را هم به بهانه آبگوشت میشه خیلی ازشون گفت واقعا طعم غذا توی اون ظرفها خیلی فرق میکنه
sajjad_mohammadi
sajjad_mohammadi
٩٥/٠٩/٠٣
٠
١
ما یه بار توی شمال خوردیم... ینی مزه دود می داد :| انگار داشتی یه تیکه غذای سوخته رو می خوردی... یه طوری بودش :|
مریم نیک پور
مریم نیک پور
٩٥/٠٩/٠٣
١
٠
احتمالا بادمجون ها وقتی کبابی میشدند سوختند!
maeadeh_sh72
maeadeh_sh72
٩٥/٠٩/٠٣
٠
٠
:)) من عاشق بادمجونم .من تو خوابگاه از یکی از بچه ها یاد گرفتم اومدم خونه پختم خوششون نیومد:)) یا دسپخت من بده یا دوس ندارن دیگه .
s_mostafa_b
s_mostafa_b
٩٥/٠٩/٠٤
٠
٠
شایدم دست پخت دوستتون خوب نبوده!!
maeadeh_sh72
maeadeh_sh72
٩٥/٠٩/٠٥
٠
٠
اینم نکته ی جالبیه:)) شاییید
الهام حبشی
الهام حبشی
٩٥/٠٩/٠٤
٠
٠
خوشمزس ولی من کشک بادمجون رو ترجیح میدم :ی
s_mostafa_b
s_mostafa_b
٩٥/٠٩/٠٤
١
٠
خوشمزه و دارای گواهی نامه ایسو ۲۰۲۰ :)
S_SABTcar
S_SABTcar
٩٥/٠٩/٠٦
١
٠
بهتره شب خورده شود چون بوی سیر داره
پربازدیدتریـــن ها
چرا این روزها همه دانشجویان به دنبال مدرک‌اند؟

«دانش‌»جو ام آرزوست...

٩٥/٠٩/١٥
طنزی پیرامون رایگان شدن ویزای تایلند

سفر به تایلند، فقط با من‌کارت!

٩٥/٠٩/١٥
چطور پاییز را به خانه‌مان بیاوریم؟

ساخت چند دکوری پاییزی با وسایل دور ریختنی

٩٥/٠٩/١٤
چند خط یواشکی از س ک س چت؛ در گوشی های مان چه می گذرد

این چت‌ های خاک بر سری

٩٥/٠٩/١٦
چرا تلویزیون در مورد نمایش ساز در برنامه‌هایش سلیقه‌ای عمل می‌کند؟

نمایش ساز یا سانسور آن؟ مسئله این است!

٩٥/٠٩/١٣
کمی از مجریان ممنوع التصویر و علت سانسور شدن آن‌ها از تلویزیون

باشگاه ممنوع التصویرها!

٩٥/٠٩/١٧
چه کسی خودش را به نیمکت خالی تیم ملی والیبال می‌رساند؟ اصلا مهم نیست

ولاسکو دیگر تکرار نمی‌شود!

٩٥/٠٩/١٤
تا حالا توی سرما پات یخ زده؟!

از کارتن خوابی تا مسجد نشینی!

٩٥/٠٩/١٣
پیرامون رفتارهای عجیب مسئولان به جای عذرخواهی و قبول اشتباهات‌شان

مدیران عزیز ما شرمنده‌ایم! / طنز

٩٥/٠٩/١٣
کتابی با طعم باروت خیس!

معرفی کتاب «مرد سوم» نوشته «گراهام گرین»

٩٥/٠٩/١٥
معرفی نرم افزار quick pic

با بهترین نرم افزار گالری اندروید آشنا شوید

٩٥/٠٩/١٤
فتوکاتور

درباره علی!

٩٥/٠٩/١٦
طنزی پیرامون کلیپ جنجالی بی‌ادبی فراستی

فراستی و هر چی که هست!

٩٥/٠٩/١٨
نازم به چشم یار که تیر نگاه را، بی جا هدر نکرد و به قلبم نشانه زد

ذهن زیبا؛ گلچینی از تک بیت ها و اشعار ناب (8)

٩٥/٠٩/١٧
همه داستان تبدیل «ریال» به «تـومان» را این‌جا بخوانید

خداحافظ ریال؛ سلام تومان!

٩٥/٠٩/١٨
شیوه‌های درست و نوین مدیریت و نگهداری از باتری

از حداکثر توان باتری موبایلت استفاده کن

٩٥/٠٩/١٦
پیشنهادهایی برای خریدن هدیه‌های یهویی، هول هولکی یا زورکی!

راهنمای خرید هدیه ارزان و شیک

٩٥/٠٩/١٧
نگاهی به ماجرای پر آب و تاب دعوای قلعه نویی و رحمتی

ژنرال علیه کاپیتان!

٩٥/٠٩/١٨