کره لبنی، طبیعی‌تر از کره گیاهی!
خوردن کره گیاهی بهتر است یا کره لبنی؟

کره لبنی، طبیعی‌تر از کره گیاهی!

نویسنده : sayedala-tagh

سال‌هاست که کره از نظر متخصصان تغذیه و پزشکان، دشمن قلب شناخته می‌شود. به همین دلیل در سال‌های اخیر نسل جدید و به اصطلاح رژیمی ‌این فرآورده با نام کره گیاهی یا مارگارین پا به بازارعرضه گذاشته است. به نوشته، این محصول در ابتدا طرفداران زیادی به خود جلب کرد، ولی با گذشت اندک زمانی به توصیه همان متخصصانی که مصرف زیاد کره لبنی را منع کرده بودند، مصرف زیاد این محصول نیز محدود شد، اما پرسش این‌جاست چگونه می‌توان از یک گیاه، کره تهیه کرد؟ کره‌ای که پایه گیاهی دارد چرا باید دارای محدودیت مصرف باشد؟ مگر گیاهی بودن این محصول دلیل بر فقدان کلسترول، چربی‌های اشباع و کالری آن نیست؟

 

** کره گیاهی واقعیت دارد؟!

به کره‌ای که از روغن گیاهی تهیه می‌شود، مارگارین می‌گویند. مارگارین خواص ظاهری و فیزیکی مشابه با کره لبنی دارد، ولی پایه اصلی آن شیر نیست. این محصول اغلب‌ از انواع روغن‌های نباتی چون ذرت، آفتابگردان، سویا و کتان به همراه برخی افزودنی‌ها تهیه می‌شود. معمولا برای تهیه مارگارین بعد از آن‌که روغن را تحت فشار و به وسیله حلال‌های شیمیایی از گیاهان روغنی استخراج کردند، طی فرآیندهای حرارتی، عملیات تصفیه، بوگیری و رنگبری روی آن انجام می‌دهند و برای آن‌که قوامی‌ مشابه کره یابد، آن را هیدروژنه یا جامد می‌کنند. سپس با افزودن ترکیباتی چون شیرخشک بدون چربی، طعم‌دهنده‌های مصنوعی، امولسی فایر، برخی ویتامین‌های ضروری چون  A و D و نمک، روغن هیدروژنه به کره گیاهی تبدیل می‌شود.

 

** ارزش تغذیه‌ای کره گیاهی 

این کره فاقد ویتامین‌های موجود در شیر بوده و از لحاظ املاحی چون آهن، روی و مس فقیر است. البته این کره خواص تغذیه‌ای روغن‌های گیاهی را داراست، ولی به دلیل فرآیندهای حرارتی تا حدود زیادی از ریزمغذی‌هایش کاسته می‌شود. به همین دلیل برای آن‌که این محصول را از نظر تغذیه‌ای مشابه کره لبنی کنند با افزودن ویتامین‌هایی چون A وD  آن را غنی و با افزودن طعم‌دهنده و مواد رنگی طعم و مزه مخصوص کره را در آن ایجاد می‌کنند. خوب است بدانید امولسی فایر، ترکیبی است که جهت جلوگیری از دو فاز شدن و ایجاد پایداری به این کره افزوده می‌شود و نمک نیز به دلیل جلوگیری از فعالیت و رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌ها و همچنین افزایش زمان ماندگاری در این محصول کاربرد دارد. نمک این محصول می‌تواند تا حدودی برای افراد مبتلا به پرفشاری خون دردسرساز باشد. کره گیاهی حاوی کالری و کلسترول است مارگارین برعکس آن‌چه تصور می‌شود، کم کالری یا فاقد انرژی نیست. مارگارین معمولی مانند کره لبنی حاوی 80 درصد چربی بوده و از نظر تولید میزان انرژی هیچ تفاوتی با کره ندارد. تنها تفاوت این دو محصول در نوع چربی گیاهی و حیوانی آنهاست. هر دو نوع چربی در هر گرم حاوی 9 کالری انرژی هستند. نکته مهم‌تر، اسیدهای چرب ترانس این محصول است. به دلیل آن‌که اسیدهای چرب غیراشباع روغن‌های گیاهی طی فرآیند‌های حرارتی و هیدروژنه به چربی‌های اشباع تبدیل و از فرم طبیعی خود خارج می‌شوند، بر میزان چربی اشباع ترانس محصول تولیدی افزوده شده و مصرف زیاد آن می‌تواند موجب افزایش کلسترول بد خون شود و برای بیماران قلبی‌ـ عروقی، کبدی و مبتلایان به تری گیلیسیرید و کلسترول بالا مضرباشد. از طرفی‌ مصرف طولانی مدت اسیدهای چرب ترانس می‌تواند با تضعیف سیستم ایمنی بدن، التهاب و واکنش‌های آلرژیک را در مصرف کننده ایجاد کند.

 

** کره لبنی، طبیعی‌تر از کره گیاهی است!

موضوع دیگر یون نیکلی است که در زمان هیدروژنه یا جامد کردن، به محصول اضافه می‌شود. نیکل نوعی فلز سمی است که نقش کاتالیست یا تسریع‌کننده فعل و انفعالات شیمیایی را طی فرآیند هیدروژناسیون ایفا می‌کند. این یون اگر در انتهای فرآیند به طور کامل از محصول جدا نشود، مصرف آن در درازمدت می‌تواند باعث بالا رفتن احتمال ابتلا به ناراحتی‌های ریوی، کلیوی و فشار خون شود. در ضمن اگر محصول بیش از حد هیدروژنه و سفت شود، قابلیت هضم و جذب آن کاهش می‌یابد و مصرف‌کننده را دچار اختلالات گوارشی خواهد کرد. ‌اما خوب است بدانید این موضوع در مورد کره لبنی صدق نمی‌کند. چون چربی شیر اشباع و از همان ابتدا به صورت جامد از شیر گرفته شده و نیازی به هیدروژنه شدن ندارد و طبیعی‌تر از کره گیاهی به دست می‌آید.

 

برچسب ها
درباره نویسنده
نظرات کاربران
کد امنیتی
h_nim82
h_nim82
٩٢/٠١/٢٢
٠
٠
متاسفانه اغلب خلاف این فکر میکنن
علیرضا
علیرضا
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
موافقم.
افسانه بانو
افسانه بانو
٩٢/٠١/٢٢
٠
٠
سپاس
Niva
Niva
٩٢/٠١/٢٢
٠
٠
من که کره گیاهی دوست ندارم. ولی کره لبنی هم زیاد نمیخورم. البته دوست دارم ها ولی آقامون نمیذاره .. هیییییی......
taba_sa
taba_sa
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
کار خوبی می کنن... چاق میشی...... خخخخخخخ
اسمانه
اسمانه
٩٢/٠١/٢٢
٠
٠
ممنون مطلب مفیدی بود..
Mahnaz_72
Mahnaz_72
٩٢/٠١/٢٢
٠
٠
ممنون
علیرضا
علیرضا
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
ممنونم / اطلاعات مفیدی بود/
Em Ad
Em Ad
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
جدی ؟!؟! نمیدونستم ! مرسی بابت این مطلب .
m-nik110
m-nik110
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
جاب بود!
taba_sa
taba_sa
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
من کره حیوانی رو ترجیح می دم..... بعدم کره پاستوریزه.... هرچند که خیلی اهل کره نیستم.....
mahshid2
mahshid2
٩٢/٠١/٢٣
٠
٠
ممنون مفید و جالب بود
پربازدیدتریـــن ها
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

تو ابراهیم نبودی

٩٦/٠١/٠٤
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

تن‌های سرد

٩٦/٠١/٠٥
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

یاکریم

٩٦/٠١/٠٤
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

غریبه ها

٩٦/٠١/٠٥
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

خرده‌شیشه‌های تردید

٩٦/٠١/٠٥
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

هنوز عاشقم بود؟!

٩٦/٠١/٠٤
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

فقط به خاطر مانی

٩٦/٠١/٠٣
یادداشت / راه یافته به مرحله نهایی

گاهی به جای تردید، باید بلعید!

٩٦/٠١/٠٧
یادداشت / راه یافته به مرحله نهایی

چهل سالگی

٩٦/٠١/٠٣
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

دخترکی با چشمان آبی رنگ

٩٦/٠١/٠٣
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

خيانت به معشوق سي‌سي

٩٦/٠١/٠٦
یادداشت / راه یافته به مرحله نهایی

انقلاب شکستن ظرف است

٩٦/٠١/٠٤
شعر / راه یافته به مرحله نهایی

بهلول

٩٦/٠١/٠٣
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

پیراهن گم شده

٩٦/٠١/٠٧
یادداشت / راه یافته به مرحله نهایی

ساعت بیست و پنج شب و روز سی و دوم ماه

٩٦/٠١/٠٥
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

آیه های زمینی در تردیدهای ناگریز

٩٦/٠١/٠٣
شعر / راه یافته به مرحله نهایی

یکی غرب رفت و یکی رفت شرق

٩٦/٠١/٠٦
داستان / راه یافته به مرحله نهایی

تار به تار

٩٦/٠١/٠٧
شعر / راه یافته به مرحله نهایی

زنگ

٩٦/٠١/٠٣
یادداشت / راه یافته به مرحله نهایی

4 دقیقه به خودتان وقت دهید

٩٦/٠١/٠٦
تبلیغات
تبلیغات